2019. szeptember 22., vasárnap

Visszaszámlálás 1.

Akárhogy is, de visszavonhatatlanul és kérlelhetetlenül közeledik a karácsony, lassan felcsendül a boltokban a lasztkriszmösz. Tavaly született meg a gondolat, hogy készítünk egy sorozatot, ami segít ráhangolódni az őszre, majd az év végi ünnepre, de ez végül a halogatás áldozata lett. Idén újra elővettük az ötletet, és íme, meg is született az első poszt.
Mik a terveink? Nagyjából kétheti rendszerességgel jelentkezünk olyan ötletekkel, amik könnyen, extra alapanyag beszerzése nélkül, és viszonylag rövid idő alatt elkészíthetők, de legalábbis gyors sikerélményt adnak, így késztetve minket a további készülődésre. Az ötleteket teszteljük, mielőtt elkészítésre ajánljuk, és természetesen megmutatjuk a végeredményt is! Az évek során nálunk is összegyűlt sok olyan ötlet, amiket még nem valósítottunk meg, tehát lesz miből válogatni!





Mivel papírral foglalkozom, tőlem (Zsuzsitól) főleg papíros ötleteket kaptok majd. Első alkalommal apró, hajtogatással készülő papírcsillagokat mutatok. Ezt a videót használtam Paper Kawaii Youtube-csatornájáról, remek kis tutoriál!




A/4-es méretű, színes fénymásolópapírt vettem a csillagokhoz, amit a videóban ajánlott 1, 1,5 és 2 cm széles, és 30 cm hosszú csíkokra vágtam.


Rá kell érezni az első lépésre: gyakorlatilag csomót kell kötünk a papírcsíkra. Fontos, hogy ne készítsünk egyből éles hajtást, inkább finoman hajtsuk-törjük csak meg a papírt, így már látni fogjuk, hogy mennyire sikerült eltalálni a szöget. Ha kell, óvatosan húzzuk-igazítsuk a helyére a végeket. A lényeg, hogy egy ötszög keletkezzen a csomóból, szépen simuljon ki a papírszalag, ne legyen hézag, de ne is keletkezzen törés benne. Érdemes az első csíkot rászánni a gyakorlásra!
Innen már elég könnyű a dolgunk, a rövidke véget ráhajtjuk az ötszögre (ha kell, levágunk belőle), a hosszabb véget pedig elkezdjük az ötszög köré tekerni. Ha a csík végére érünk, a véget bedugjuk a két legfelső réteg alá. Ferdén levágtam a csík végét, így könnyebb volt betuszkolni a viszonylag szorosan egymásra simuló rétegek közé.

Hajtogatás

Ha ezzel megvagyunk, fel kell „fújnunk” a csillagokat. Ehhez a videóban látott módon meg kell roppantanunk a csillagok oldalát oly módon, hogy nagyjából az élek közepénél finoman benyomjuk a papírt.
Ez egy újabb kényes pont, rá kell érezni, mennyire kell erősen nyomni, hogy ne hajtsuk félbe egy hirtelen mozdulattal a csillagunkat. Nekem a következő módszer vált be: körben haladva minden élt többször benyomok, így apránként érve el a kívánt formát.

Hajtogatás és felfújás után

Sok dolgot befolyásol a papír vastagsága, így ha túl vastagra hajtjuk a csillagot, akkor nem lehet felfújni. Ha viszont túl rövid volt a csík, egyszerűen félbehajlik ahelyett, hogy szépen kiemelkedne a közepe. Így a következők a tapasztalatok:
- a 2 cm-es csíkból készült csillagokhoz dupla csík szükséges, különben nem lesz elég vastag a papírréteg. Ahol véget ért az előző csík, egyszerűen hozzáfogtam a következő csíkot, így hajtottam tovább. Szerintem nem szükséges ragasztani.
- a legkisebb csillagokhoz elegendő lehet egy 20 cm hosszú csík is, úgyhogy akár maradék papírokat is fel lehet használni hozzá.

A következő képeken egy tavaly készült sorozat maradékát láthatjátok, ezek 2,5 cm széles, és 70 cm hosszú csíkokból készültek. Egyszínű, csíkos csomagolópapírt vettem a készítésükhöz. Ez egy picivel vékonyabb volt, mint a mostani fénymásolópapír, de kiválóan működött.

Csomagolópapírból is lehet készíteni

Mihez kezdhetünk a csillagokkal? Lehet girlandot fűzni belőle. Pálcára szúrni, és vázába, szebb befőttes üvegbe tenni. Vagy ahogy EZEN a linken is látható, hatjogathatunk hozzá csillag alakú papírtálat, de láttam már képkeretbe sorakoztatva. Lehet karácsonyfára akasztgatni belőle. Ajtódísz vagy adventi koszorú része lehet. Apró ragasztópöttyel vagy celluxkarikával ajándékra tehető.

Mégiscsak színesebb így...
(A képért köszönet Katinak és Ellának!)

Felfűzéshez egy hegyes, vastagabb tűre van szükség, és óvatos mozdulatokra.
Ha már megvan a tuti csíkszélesség, akkor le lehet előre szabni jópár csillagot, hiszen innentől nem kíván eszközt vagy túl sok előkészületet a befejezés. A csíkokat pedig lazán feltekerve is lehet tárolni.


Milyen eszközöket használtam?
vágólap - tetszőleges méretben
vonalzó - fémvonalzót használok, ennek mentén lehet vágni, a műanyagba sajnos belevág a sniccer
ceruza, radír
olló
sniccer (PVC-vágó, szike - ahogy tetszik) - praktikus olyan darabot venni, amiben a penge egy fém házban fut. Sokoldalúan használható, több évtizedig jó barátunk lehet. A pengével nem érdemes spórolni: ha már nagyon bele kell nyomni a papírba ahhoz, hogy elvágja, mindenképp törjünk le a belőle! Ez a vágólap élettartama miatt is fontos, ezen kívül a tompa penge akár el is szakíthatja a papírt.



Remélem, elnyeri tetszéseteket a sorozatunk, és velünk tartotok majd a következő hetekben!

4 megjegyzés:

  1. Ezt ki kell próbálnom. Nem is annyira én, hanem a gyerekek. :)

    VálaszTörlés
  2. jó ötlet időben elkezdeni a készülődést. remélem, idén nekem is sikerül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drukkolok neked. Részemről még ne kiabáljuk el, legendás későn ébredő vagyok. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...