2011. november 13., vasárnap

Egyebek és nemezek


Előbb az egyebek:

Örömhír
Örömmel tudatom a szülinapi nyerteseinkkel, hogy végre feladtuk a csomagocskákat. Nem azért késtünk ilyen sokat, mert lusta disznók vagyunk (egyébként igen, de most nem!), hanem mert sok minden közbeszólt a ténykedésünkbe, többek közt Zsangyal egy hetes ágyatnyomása meg ilyenek. Vagyis: meg tudjuk magyarázni. :) Reméljük, hogy a boríték tartalma kárpótolja mindkét szomszédasszonyt a hosszú várakozásért.

Kötős-horgolós-xszemes találkozó
Tegnap kötős-horgolós-xszemes találkozón voltam Budapesten. Végre megcsodálhattam a Kutas-Keresztes Ági által tervezett pulcsikat élőben is (nagyon csinosak voltak bennük a lányok), láthattam csodaszép lovers' knot stólákat, horgolt möbiusz sálat, icipici keresztszemes hímzéseket (fantasztikus, hogy Nina szabad szemmel meg tudja csinálni őket, nekem már annál nagyobbhoz is nagyító kell :( ) Aztán láttam még gyöngyből készült mobilékszereket, horgolótűtartókat, táskákat. Tobzódás volt a javából! Nagyon jól éreztem magam, köszönöm, hogy ott lehettem, és sajnálom, hogy sokan nem tudtak eljönni. Talán majd legközelebb...
(Elnézést kérek azoktól, akiket nem linkeltem ide, de nem mindenkinek ismerem a blogját. Ha látják a bejegyzést és kommentben ideírják a fellelhetőségüket, nekem is jó lenne.)

Nemezek
Hát, azt hiszem ez érdemelne a legkevesebb szót, mégis erről fogok a legtöbbet írni. Még régebben konzultáltam Nönével nemezelés ügyében (köszönöm szépen a jó tanácsokat), de csak most jutottam oda, hogy ki is próbáljam. Ugyanazt a fonalat használtam hozzá, amit Annás is használt a fonaltartó alkalmatosságához,  Lana Grossa Feltrot (a Müllerből). A kötötteket 8-as tűvel, a horgoltakat talán 6-ossal (nincs nagyobb, sajnos) csináltam. Az egyetlen, amit igazán sikerültnek nyilváníthatok, az a nagyobbik piros tálka. A mintáját a Ravelryn találtam, de ha a „felted” szóra rákerestek, sok más mintát is lehet találni. A tál kötése ürügyén kipróbálhattam a magic loop technikát is, ami nekem sokkal jobbnak tűnik, mint a sok kéthegyű tűvel való kötés. Egyébként is nagyon jópofa, hogy körlapot kötni is lehet, nemcsak horgolni. Élmény volt csinálni, és ez azt jelenti,  hogy nincs még vége a nemezáradatnak. Most egy egészen különleges darabot kezdtem el, nagyon izgatott vagyok, hogy hogy sikerül. Sajnos nem mértem le az alanyokat nemezelés előtt, így nem tudok beszámolni az összeugrás mértékéről, de legközelebb megteszem. Nemezelés után a nagyobbik tál mérete körülbelül 13 centi, a csillagoké és a kisebb tálkáké meg a virágé körülbelül 6 centi.
Macskatartó tál
Béna csillagok, béna virág, béna kistálkák :(

10 megjegyzés:

  1. A tálkába beleszerettem! Sajnos sem kötni, sem nemezelni nem tudok :(
    De ha egyszer készítesz egy tutorialt, lehet megpróbálom a tálkát!

    VálaszTörlés
  2. Hát, már ezért a bejegyzésért is érdemes volt várni, amúgy meg a meglepetés mindig jókor érkezik...:) A Béna-kollekció pedig tökjó, és egyáltalán nem béna! Szóval, nekem tetszik. További felhőtlenül boldog nemezelést kívánok:)

    VálaszTörlés
  3. Javaslatom az utolsó képaláírásra: "Talajtornázó tengeri csillagok" :D

    VálaszTörlés
  4. Hajrá nemezelés!
    Az egyik filzwolle fonal papírján az áll, hogy 30-40 %-os a zsugorodás. Nálam hellyel-közzel stimmel, szerintem Nálad is:o)

    VálaszTörlés
  5. Hú, de jó színe van a tálkáknak! Meg a designcsillagoknak is! Amúgy nekem nagyon tetszenek, én biztosan kicsit kicsicsáznám apró matt gyöngyökkel és büszkén hordanám brossként.
    Ez a nemezelés egyébként elég addiktív én is élő példa vagyok ;)

    VálaszTörlés
  6. már aggódtam zsuzsa miatt! jó, hogy meggyógyult. hiányoznak a kreatív péntekeitek utáni posztok!
    nagyon jópofákat nemezeltél. én is kitűzőket gyártanék a csillagokból, mint orsi!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen! Örülök, hogy mindenkinek tetszenek a nemezelmények! Az az igazság, hogy a szívemhez nőttek, végül is elsőszülöttek ők. :) Valószínűleg nem kitűzőt csinálok a csillagokból, hanem karácsonyi dekorésön lesz belőlük, de gyöngyöket mindenképpen kapnak majd.

    ozsuzsanna! Tutoriált nem ígérek most karácsony előtt, de bátran ajánlhatom a barkás horgoló- és kötősulit, én ott tanultam meg kötni is és horgolni is. (Nem találtam emilcímet a honlapodon, pedig írtam volna neked...)

    Zsangyal! RSG, nem talajtorna :D

    Köszi, Gyöngyi! :) Gondolom a zsugorodás mértéke függ a mosási hőfoktól is. Sajnos már arra sem emlékszem, hány fokon mostam. :S

    Orsi! Nagyon is addiktív, mindenféle új ötletek keringenek a fejemben, miközben ezerrel gyártom a karácsonyi ajándékokat. Jajjj!

    Éva! Zsangyal betegsége nem volt komoly, de pont megakasztotta az ügymenetet, mert nem tudott bemenni dolgozni, ő pedig csak ott tud könyvet kötni. Így aztán mindenképpen rosszul jött a dolog. De szerencsére kilábalt belőle.
    Készülünk visszaállítani a kreatív péntekeket, remélem, sikerül, mert nekem is hiányoznak.

    VálaszTörlés
  8. A nemezelt cuccok nekem is tetszenek, a tálka teljesen levett a lábamról. :)
    Amikor egy-egy madzagos találkozóról olvasok, picit mintha én is ott lettem volna. Jó lehetett!

    VálaszTörlés
  9. A tálka élőben még sokkal sokkal szebb! Beleszerettem :-)

    VálaszTörlés
  10. Először az örömhírre reagálok, mert évezredek óta nem kerültem bloggerközelbe, így aztán csak most látom, hogy feladtátok, amikor már meg is kaptam, és közhírré tétetem, hogy nagyon-nagyon boldog vagyok a csomagocskámmal!Majd mindjárt írok levelet is! Aztán, ha módom lesz lefényképezni a kincseimet, akkor majd jól be is jegyzem őket!
    A bénaságok pedig annyira jók! Azt én nem is tudtam, hogy lehet körlapot kötni, nagyon tetszik! Ilyesmi nemezelt küblit én horgoltam anno. Ennek itt nagggyon jó színe van! Amúgy meg hát hol van az előírva, hogy hogy kell kinézni egy csillagnak? Vagy mondjuk egy virágnak? Hát ez a művészi szabadság! Összefoglalva: tök jók!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...