2012. január 26., csütörtök

Maluka II.


Nem én vagyok az egyetlen, aki újrázott Malukából. Valamiért annyira megtetszett mindenkinek ez a kendő, hogy Nöné például hármat is kötött gyors egymásutánban. Nekem egyelőre nem lesz több, de azért ezt még nagyon akartam. Barka Diplomatából köttem, és annyit változtattam a mintán, hogy a rövidített soroknál nem 2 sima (vagy fordított), 1 fogyasztást csináltam, hanem csak 1 sima (vagy fordított), 1 fogyasztást. Így egy kicsit testesebb lett, de nem sokkal. Nekem ez most jobban tetszik, mint a Pehelyből készült kissé nyúlánk, sálszerű darab. De úgyis a használat fogja eldönteni.

Fonal: Barka Diplomata Golf, (120 gramm)
Tű: 4 mm
Minta: Maluka

Ami a SOTE újszülött osztályának felhívását illeti, vagyis, hogy mit kérnek: apró sapkákat, 22, 28, 32-es körmérettel. (A 22-es rémisztően kicsike, de valóban ekkorák kellenek nekik, ilyet boltban nem is árulnak.) Az úgynevezett babagubókat vagy babazsákokat is (44-es mérettől) szívesen veszik, takarókat kb. 50x60-as méretben. Egy angol nyelvű oldalon azt olvastuk, hogy a gyapjú nem jó alapanyag erre a célra, mert feltöltődik, és azok a picike koraszülött babák még egy ilyen apró kisüléstől is kritikus állapotba kerülhetnek. Ugyanezen az oldalon az akrilt javasolják, én itthon találtam akril-pamut keverék fonalat, ami nagyon-nagyon puha, így én abból fogok kötni. Mert a puhaság is nagyon fontos. Ha valaki esetleg varrna, akkor fontos még, hogy a sapkák hátulján ne legyen varrás, ami nyomhatja a fejüket. 
Ha valaki minta után kutatna, itt nagyon sok mindent talál.
Ezen kívül elfogadnak használt rugdalózókat és bodykat (ez régen tán a rékli volt? :D) is. Azt hiszem, mindent leírtam...


Két nagyon egyszerű sapka leírása:

1.
10-zel osztható szemszámmal kezded, körben kötsz vagy 2 sima, 2 fordítottal (patentkötéssel), vagy pedig 1 sor sima, 1 sor fordítottat kb. 2 centi szélesen, de lehet több is, ezt majd látod.

Amikor ezzel a passzé résszel megvagy, jöhet a sima kötés. Egy ilyen sapinak a magassága kb. 10 centi kell hogy legyen, tehát ezt ki kell kísérletezni, hogy meddig kell simán körbe-körbe haladni. A lényeg, hogy amikor készen vagy ezzel az egyenes résszel, akkor jön a fogyasztás:

1. sor: 8 sima, 2 szem simán összeköt – ezt ismétled körbe (a többi sornál is)
2. sor: 7 sima, 2 szem simán összeköt
3. sor: 6 sima, 2 szem simán összeköt

és így haladsz addig, amíg már csak pár szem van a tűkön, akkor elvágod a fonalat, tűbe fűzöd, átbújtatod a szemeken, jól meghúzod, elvarrod és kész.

2.
Lehet az egészet patentkötéssel is készíteni, 2 sima, 2 fordítottal, akkor a sapka teteje felé 2 szemet lekötsz, 2-t simán összekötsz, a következő sor fordított. Ezt ismétled addig, amíg már csak pár szem van, akkor ezeken a szemeken áthúzod a fonalat, erősen meghúzod, a visszáján elvarrod.

10 megjegyzés:

  1. tényleg a használat dönti majd el,nekem így is, úgy is tetszik :) kedvem támadt egy ilyen kendőcskéhez!

    VálaszTörlés
  2. De szeretnék én is kötni tudni!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép a sálad, gratulálok! :)
    - Abszolut megértem, hogy nem érted be eggyel, hiszen... én is a szerelmese lettem. :)))

    A babasapikhoz javasolt akril-pamut keverékfonal nevét és beszerzési helyét elárulnád?
    ...Mert a hétvégén én is...

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen, örülök, hogy nektek is tetszik!

    Éva, szerintem köss te is ilyet. Már majdnem mindenkinek van. :))

    Tündérlátta! Nem olyan nehéz ám megtanulni kötni :)

    Marcsimami, belebolondultunk rendesen. :)

    Akril-pamut keverék fonalat én egy helyen láttam (bár csak az interneten néztem), itt: http://kezimunkabirodalom.hu/
    Van webshopjuk is, ott meg tudod nézni, milyenek vannak. A bolt egyébként nagyon barátságos, családi vállalkozás, mindenben nagyon segítőkészek, érdemes ellátogatni hozzájuk. (És nem vagyok az ügynökük :D)

    VálaszTörlés
  5. A lényeget nem írtam ide, hogy én ezt a fonalat évekkel ezelőtt vettem, és ahogy nézem, ilyet már nem árulnak. (még az ára is rajta van, 299 forint volt annak idején :D)

    VálaszTörlés
  6. szerinted lehet varrni is (100 % pamutból) takarót?

    VálaszTörlés
  7. Ha kaphatnék sapileírást (én sajna csak pontos leírásból tudok kötni-horgolni, szemre nem), akkor szívesen kötnék nekik én is. De egyéb kisruhát is varrnék, ahhoz meg szabásminta kéne, a régi burdás mintáim között nincs ilyen pindurkákra való sajnos. Hátha van valakinek.

    VálaszTörlés
  8. Eleonóra, kiegészítettem a posztot két nagyon egyszerű sapkaleírással.

    Varrott sapit pedig ezt találtam:
    http://www.make-your-own-baby-stuff.com/infant-cap.html

    Köszi! :)

    VálaszTörlés
  9. köszönöm a sapkaleírást, megpróbálkozom majd vele. egy takarót kezdtem kötni, de gondolom, marad majd anyag sapkára is :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...